Amit a sörről tudni lehet és tudni kell!

Itt minden megtalálható,amit a sörről tudni lehet,eredete,készítése,fajtái és még sok érdekes dolog!

 

Carolus Ambrio

(Carolus Ambrio)
8%-os félbarna flamand ale
Het Anker sörfőzde (1369) Mechelen (Antwerpen)

Az érett borostyánszínű italt rövid életű hab koronázza. Illatában legintenzívebben a karamella jelentkezik. Tápláló, kiadós sör, hiszen az árpamaláta mellett a kukorica is adalékanyagként szerepel. (Károly császár uralkodása alatt került először a kukorica Mexikóból Belgiumba). Ízében a pörkölt aromák dominálnak, utóízében ismét a komló kísért. Az efféle sörök, itt a legtipikusabbak, vagyis Antwerpen tartományban.

 

Chapeau Faro Lambic             

(Chapeau Faro Lambic)
Chapeau Faro Lambic

 

4,75% gyümölcslambic
de Troch Sörfőzde (1820) Wambeek, Brabant

Nagyon ritka sör, Belgiumban sem könnyű a nyomára akadni! Világos mahagóni színéhez konyakos meggyre emlékeztető illat párosul, amely levegőztetve még élénkebbé válik. Ízében a félédes fehér óborokra emlékeztet, kellemes, símogató édességét a 20% kandiscukornak köszönheti, amellyel együtt tölgyfahordóban erjesztették. Hosszú, közepesen savas utóízzel fejeződik be a korty. A magas cukortartalom miatt időnként a palackban is erjedésnek indul, ezért alkoholtartalma több is lehet, mint a palackon feltüntetett érték. A sör neve azoktól a spanyol zsoldosoktól származik, akik a XVI. században megszállva tartották Németalföldet és két eretnekégetés közben hatalmas mennyiségben fogyasztották ezt az üdítő hatású sört. Bizonyára nagy volt a meleg a máglya mellett...

 

Chapeau Gueuze Lambic             

(Chapeau Gueuze Lambic)

 

3,5% gyümölcslambic            
de Troch Sörfőzde (1820) Wambeek, Brabant

Ezt a sört csak edzett vagy kíváncsi sörbarátoknak ajánljuk. Bronzvörös szín és animális illatok jellemzik. (Ez utóbbi olyan dicséret, ami csak nagy értékű vörösboroknak jár ki...) - Mi tagadás, érett, különleges sajtra emlékeztet. Ízében a már megszokott, gazdag gueuze lambic ízeket találjuk, picit borra emlékeztető felhangokkal, tölgyfahordó nyomokkal. Savai széles palettán nyilvánulnak meg, finom, borsos csípősséggel a háttérben. Érdekes sör, kiváló aperitif.

 

Corsendonk Rousse

(Corsendonk Rousse)
8% vörös belga fűszeres ale
Brouwerij Corsendonk Nv. (1938), Turnhout

Hatalmas testű sör, 18,3 g/l extrakt-tartalommal, - önálló desszertnek is elmegy, de bármely gyümölcsös desszert jó kísérője is lehet. Mély-rózsaszín, eperszörpre emlékeztető szín, tartós, nagy habbal. Levegőztetve, illatában egyre több finoman füstös jelleg bontakozik ki. Gazdag, az egész szájat betöltő telt sör. Ízében végig kísértenek a füstösség és a pörkölt aromák, vörös húsú gyümölcsök és a gyógynövények orvosságos ízjegyei. Egészében a éppen odakozmálni készülődő, friss meggylekvárra hasonlít. Nyalakodjunk bátran!

 

Lindemans Gueuze Cuvée René             

(Lindemans Gueuze Cuvée René)

 

5%-os gueuze-lambic
Brewery Lindemans

A sörfőzde tulajdonosa, René Lindemans saját nevét adta ennek a finom, ízletes italnak, mely egy dúsan habzó és élénk ízű lambic, a Palo Cortado sherry diós karakterével. Lágy, kiegyensúlyozott zamat és hosszan tartó. száraz utóíz jellemzi. A sör hat hónaptól három évig érlelt főzetek keveréke, melyet aztán egy éven át tovább érlelnek. Tapasztalt és sokat látott sörkóstolóknak ajánljuk.

 

Orval             

(Orval)

 

6,2% trappista világos ale
Orval Apátsági Sörfőzde Villers-devant (Luxembourg)

Ha vannak legendás sörök a világon, akkor ez egy azok közül. Hírét nem a marketingre költött reklámköltségnek, hanem az évszázados minőségnek köszönheti. A tele pohár sötét borostyán színe fölött hosszú életű, kemény vastaghab jelentkezik. Illatában a citrusfélék csodálatosan friss illata dominál, amelyek között a narancs játssza a főszerepet. Ízében a citrusok mellett a méz és a karamell érezhető a legjobban, anélkül, hogy a sör édes lenne. A sör hosszú, komlós-savas utóízzel búcsúzik. Legalább 5 évig érlelhető, akár egy bor! Komlótartalma miatt a világ legkeserűbb sörei közé számít, de ezt a tökéletes harmónia miatt alig érezzük. Ideális aperitif. Ne is nagyon párosítsuk étellel, inkább szent elmélyülésben kortyolgassuk!

 

Palm             

(Palm)

 

5,4% világos sör
Palm Sörfőzde (1747) Steenhuffel, Brabant

Világos borostyán színű ital, rövid életű habbal. Illata enyhén malátás. Ízében gyümölcsösség és malátásság keveredik, némi körteíz is felsejlik a háttérben. Elegáns alkohol, visszafogott komlósság. Kitűnő ajánlat azoknak, akik nem a keserű sörök pártján állnak.

 

Pauwels Kwak             

(Pauwels Kwak)

 

8% flamand félbarna ale
Boostels (1791) Buggenhout, Kelet-Flandria

Sötét rézszínű ital, kis habtartóssággal. Alapvetően orvosságos illata mögé rejtőzve muskotályos mustillat bujkál. A sör belső strukturáltsága csak hosszas kóstolgatás után válik nyilvánvalóvá. Alapvetően malátaédes jellege mögött diszkrét komlókeserűség húzódik meg, amely az utóízben válik hangsúlyossá. Ebben az utóízben még egy kis csokoládé és banán is felfedezhető. Gazdag, komplex, méltán híres ital. Nagy sör! A társas beszélgetések itala.

 

Quintine Ambree

8,5%-os félbarna ale
La Brasseire Ellezelloise sörfőzde (1993), Hainaut

Az ellezelloise-i boszorkányról elnevezett főzet borostyán színe, sűrű, zavaros megjelenése jelzi, hogy gazdag ízvilágú sörrel van dolgunk. Édes, gyümölcsös illatából karamell és mazsola bontakozik ki, ízében karamellizált cukor fedezhető fel. Gazdag utóíze egy kis hatásszünetet követően enyhe savassággal és malátaízzel indul, majd megjelenik a mindent elsöprő keserűség alkoholos melegség kíséretében. Különlegesen finom bájital Quintine boszorkány főzőüstjéből.

 

Rodenbach Grand Cru             

(Rodenbach Grand Cru)

 

6% flamand vörös ale
Rodenbach Sörfőzde (1836) Roselare, Nyugat-Flandria

„Ez bor.” Hirdeti a flamand vörös ale típusú sörök leghíresebb sörfőzdéjének, a Rodenbachnak egy régi plakátja. A Rodenbach Grand Cru a klasszikus példa a flamand vörös sörökre. Ez a sör mutatja a legtöbb hasonlóságot a borokkal, egyrészt íze és aromája, másrészt burgundy színe miatt. Ezt a fajtát évekig érlelik hatalmas, nyitott fahordókban. A jó vörösborhoz hasonlóan fűszeres, vaníliás ízeket kap a tölgyfától, melynek tannintartalma miatt a benne érlelt sör fanyarsága kellemesen összehúzza a szánkat. Ez az erősen savas, egyedülálló főzet minden bizonnyal ott van minden ínyenc tízes listáján.

 

Saison Regal

(Saison Regal)
5,5% saison-sör
Du Bocq Sörfőzde (1858) Purnode - Yvoir, Kelet-Flandria

Vallóniában valamikor a meleg, nyári hónapokra, mezei munkások részére készítették ezt az erős, tápláló főzetet, hogy jobban bírják az aratást. Pilzeni és müncheni malátát, angol és bajor komlót használnak e sör gyártásánál. Mély borostyán színe gabonaillattal és pici mézzel párosul. A korty elején közepesen rövid komló-robbanás jelentkezik szájunkban. Teste könnyed, mégis "izmos", masszív, de egyensúlyos sav kíséri. Utóbbit érezzük a korty hosszú lecsengésében is. Fuszeres jellegét az édesgyökér, ánizs és narancspehely adja. A "namur-i csiga" ideális társa lehet.

 

Satan Red             

(Satan Red)

 

8,0% fűszerezett flamand ale
Brewery De Block, Merchtem

Válogatott árpamalátából készült, titkos fűszerek hozzáadásával. Színe bronzvörös, habja vastag és krémes. Közepesen telt teste mögött alig érezzük a magas, 8%-os alkoholtartalmat, amely bizonyára a Gonosz mesterkedése következtében került bele ebbe az ártatlannak látszó italba. Talán ezért is van az, hogy veszélytelen, társasági, "beszélgetős" sörnek érezzük. Pedig jó lesz vigyázni a szeszfokokkal! A korty vége felé jelentős savasság és hosszú, tapadós keserűség hálálja meg, hogy felvettük a harcot ezzel a sátáni itallal. Ha hazafelé a lépcsőn mégis meginognánk, rövid imával folyamodjunk Pater Marcus közbenjárásáért!

 

Scaldis

(Scaldis)
12% erős ale
Dubuisson Sörgyár (1769) Pipaix, Hainaut

Belgium és a világ (egyik) legerősebb söre. Világos, vörösrézszínű ital. Kitöltés után habja gyorsan eltűnik. Komplex illatában az alkohol dominál, de mellette erős gyümölcsös illat is érezhető, valamint háttérben virágillat (petúnia), illetve a komló kesernyés illata is. Ízében is az alkohol dominál, együtt a mérsékelt malátaédesség mellett jelentkező, szépen lekerekített, de robusztus keserűséggel. Igen komplex, karakteres sör. Leginkább száraz cherryhez hasonlít, melyet a jó emésztés céljából szívesen innánk egy kiadós lakoma végén. Elegáns, gazdag és rendkívüli. Általában az ünnepek, évfordulók itala.

 

Scaldis Noël             

(Scaldis Noël)

 

12% erős fűszerezett ale
Dubuisson Sörgyár (1769) Pipaix, Hainaut

Színe sötét borostyánra vagy megbarnult teafőzetre hasonlít, nem úgy az illata és íze. Ha behunyt szemmel szagoljuk, szinte a kikötő szagát érezzük, először távolról a sós szelet, s nemsokára feltűnik az öreg halász és a tenger...Zárkózott sör, nem adja oda könnyen magát. Kezdetben csak a masszív testet érezzük, s csak azután tűnik fel az izmos savasság. Magas alkohol- és komlótartalma diszkréten belesimul a sör szerkezetébe. A korty során egyre erősödő karácsonyi sütemény édességet csak a végén, lenyeléskor érezzük, némi fahéj kíséretében. Fogyasztása egy kis csendet igényel. Nem hangoskodásra, hanem merengésre való sör, önmagunkkal való év végi szembenézésre késztet.

(Quintine Ambree (csatos üveg))
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 5
Heti: 18
Havi: 26
Össz.: 33 973

Látogatottság növelés
Oldal: Belga félbarna sörök
Amit a sörről tudni lehet és tudni kell! - © 2008 - 2025 - ser.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »