Maredsous 8°


Igazi apátsági dubbel. Világosbarna színéhez hosszú, tartós hab társul. Édessége elegáns, karamelles felhangokkal gazdagodik, utóbbi az illatban is érezteti hatását. A jól kiegyensúlyozott édesség-savasság mögött a keserűség háttérben marad. Jól megszellőztetve a kínai konyhából ismert toffie is előbúvik, végén csokoládás finissel. Magas alkoholtartalmát alig érezzük a sör símasága mögött.
Mc Chouffe

A törpék szűretlen barna főzetét bézsszínű hab koronázza. A pohárba szagolva orrunkat pörkölési illatok csapják meg. Ízében a pörkölt maláta mellet csokoládé, kávé, visszafogott édesség, és egy leheletnyi komlókeserűség fedezhető fel. Magas alkoholtartalmú, közepesen testes barna sör. Jó lehet vándornak lenni egy olyan mesében, ahol a kedves és segítőkész törpék ilyen itallal kedveskednek egy fárasztó utazás során.
N'ice Chouffe

Hogy a törpéknek télen se kelljen nélkülözniük az alkohol mámorító hatását, kis kedvenceink elkészítették eddigi legsötétebb és legerősebb sörüket a maguk szórakoztatására és persze a mi örömünkre. Ez a szűretlen sötétbarna főzet kicsit édesebb, mint a fent említett Mc Chouffe, de az enyhe komlókeserűség ezt jól ellensúlyozza. Mindent összevetve egy nagyon szépen kiegyensúlyozott, gazdag ízvilággal rendelkező ital, melynek magas alkoholtartalma kellemesen felmelegít még a leghidegebb éjszakán is.
Quintine Hercule
Színe, mint az éjszaka legsötétebb órája. Áthatolhatatlan feketeség krémszínű habbal koronázva. Illata zárkózott, valahol a távolban pörkölt kávészemek jegyeivel. Már az első kortynál betöltik a szánkat az erőteljes pörkölési ízek és aromák, melyekhez leheletnyi étcsokoládé adódik. Utóíze hosszú és erőteljes, a lenyelt korty szinte feketére festi a torkunkat. A hosszantartó lecsengésben a kávéíz mellett erős keserűség jelentkezik, majd visszaköszön az étcsokoládé is. Rendkívül intenzív ízvilága szinte elnyomja a magas alkoholtartalmából eredő melegséget. Egy kiváló stout Belgium leghíresebb magándetektívének, Hercule Poirot-nak ajánlva.
Silly Scotch

Ezt a ritka sörkülönlegességet a skót whisky készítéséhez használt, egyedi módon pörkölt malátának köszönhetően rokoni szálak fűzik a scoth-hoz. Színe vörösesbarna, habja krémes, bézsszínű. Illatából vajkaramell és pörkölési aromák bontakoznak ki. Alapvetően édes ízvilágában karamell és csokoládé jegyek tűnnek fel. Krémes állaga közepes testtel és alacsony szénsavtartalommal párosul.
St. Benoit Brune

Színe a vörös mahagónifára hajaz. Tartós, hosszú életű habja mellé pörkölési illatok, rumos dió párosul. Levegőztetve azután kávé és keserűcsokoládé bomlik ki. Telt sör, de nem nehézkes. Aromái között az édesgyökér, narancspehely, koriander tűnik fel. Nagyon gazdag, komplex sör. Ha lenyeltük a kortyot, torkunkban nem a megszokott komló-keserűség marad vissza, hanem egy varázslatos, dió-likőrt idéző keserédes emlék.
St. Bernardus 6
6,7°-os apátsági barna sör

A sötét-borostyánszínű ital igazi középkori kiszerelésben, kétfülű cserépedényben érkezik asztalunkhoz: kétkezes sör, nem lehet félvállról venni. A mintaszerű egyensúly miatt szinte egyetlen tulajdonsága sem "lóg ki" a sörnek. A test, az alkohol, az édességgel vegyes kesernye, az aromatika mind-mind a háttérbe húzódik, hogy együtt annál szebben "muzsikáljanak". Poharunkat meglevegőztetve az aszalt szilva illatát is érezhetjük. Ezt a sört valamikor a többnapos munkából hazatérő halászok fogyasztották. De nem csak egyszerű szomjoltó: egyszerre felmelegít, kimossa szájunkból a só ízét (amennyiben tengeri halászok volnánk), s ha eleget ittunk belőle, pihentető álomba szenderít.
Trapistes Rochefort 10°


Sötét-gesztenyebarna, lassan, viszkózusan folyó, sűrű ital. Fény felé tartva a réz vörösére emlékeztető reflexek csillannak meg benne. Illata igazán csak néhány perces levegőztetés után bomlik ki: pörkölt kávé, banán, körte kergetőzik a borssal és trópusi gyümölcsök illatával. Ízében a rumosdió dominál, amelybe kellemesen fanyar kávés íz is vegyül, lenyeléskor pedig a keserű csokoládé aromái tűnnek fel szájpadlásunkon. Nagyon komplex, összetett sör, nem a mindennapok itala. A kolostorban csak a mindenkori apátnak és előkelő vendégeinek jutott ebből a nedűből. De ki gátol meg minket abban, hogy néha-néha a Rochefort-i kolostor apátjának érezhessük magunkat?
Trapistes Rochefort 6°


Bár az 1230-ban alapított kolostorban már a XVI. századtól főztek sört, a mai sörfőzdét csak 1889. óta üzemeltetik a barátok. A sötét-borostyánszínű ital orrunkban fűszeres, karamelles, kávés illatokkal incselkedik. Közepesnél valamivel nagyobb test, lágy ízvilág jellemzik, amelyben a malátacukor játszik meghatározó szerepet. Mégsem érezzük ezt a sört túl édesnek. Mikor lenyeljük, vörösborra, - sőt erős teára - emlékeztető tanninos ízt érzünk, ami finoman összehúzza a szájat. A Rochefort-i kolostorban az egyszerű szerzetesek, a mindennapok itala volt, bár ez nem egy mindennapi sör. Fogyasszuk vadételek kísérőjeként!
Trapistes Rochefort 8°


Dióbarna színébe sápadt, vörösborra emlékeztető reflexek vegyülnek. Tetejét hosszú életű, krémes hab koronázza. Friss, zöld növényekre emlékeztető illatában levegővel érintkezve karamella, pörkölt kávé és vörös húsú erdei gyümölcsök emléke rémlik fel. Magas alkoholtartalma már a korty elején feltűnik, diszkrét malátaédességgel, erős szénsavval. Ízében érlelt gyümölcsösség (naspolya!) kísért, nagy testű és mégis elegáns ital. Közepesen hosszú, alkoholos utóízzel búcsúzik. Nagy figyelemmel igyuk!
Villers Oud (Vieille)

A szűretlen, élesztőtől finoman zavaros, mahagóni színű ital már megjelenésében is a középkort idézi. Bár illata kezdetben visszahúzódó, levegőztetve gyümölcsös illatjegyek szabadulnak fel. Testes, szinte "rágható" sör. Komplex ízvilágában a pörkölt aromák dominálnak, főként kávé és a háttérben némi keserű csokoládé. A hosszú utóízben pedig higgyünk a saját ínyünknek a tokaji aszú ízei is megjelennek, amely a sör hosszú érlelésének köszönhető.
Waterloo Double "8"

A karamellizált, könnyen sütött maláták aromája harmonikusan keverednek, hogy nyújtsák a selymes érzések széles palettáját. Ennek van egy erőteljes, kiegyensúlyozott aromája, melyet egy gyümölcsízű érintés kísér. Kortyolják lassan, csukott szemmel, és érezzék eme remek nedűben a vallon tájak szépségét.
Westmalle dubbel


Színe sötétbarna. Kitöltés után a pohár tetején koronaszerű, vastag, kemény, krémszerű hab jelentkezik. A kezdetben visszahúzódó illat levegővel érintkezve hirtelen fejlődik ki, pörkölt kávé, kakaó, csokoládé kíséretében. Az erre a sörre oly jellemző pörkölt malátás édesség az egész korty folyamán jelen van, de egyáltalán nem tolakodóan. Lenyelés után pedig a háttérben fel-feltűnik a sör legendás "csokoládéíze" és előbújik a komló addig rejtőzködő finom keserűsége. Ez a sör egyike Belgium nagy trappista söreinek, receptje pedig a trappista szerzetesek legféltettebben őrzött titkainak. Ha nem magában isszuk, kóstoljuk meg kagyló mellé. A kellemes meglepetés nem fog elmaradni!
