Amit a sörről tudni lehet és tudni kell!

Itt minden megtalálható,amit a sörről tudni lehet,eredete,készítése,fajtái és még sok érdekes dolog!

Ale és lager típusú sörök:

Lager:

Alapvetően az erjesztés módja szerint ezt a két típust különböztetjük meg egymástól.A különböző élesztők különböző hőmérsékleten fejtik ki hatásukat a leghatékonyabban.Egy élesztőkultúra,amely 0-5 Celsius fok között a legaktívabb,leülepszik a tartály fenekére,miután elvégezte a munkáját.Az így készült sörnek kb 4 hét érlelésre van szüksége,amíg kereskedelmi forgalomba kerülhet.A sört ezalatt az idő alatt hidegen tárolják.A "tárol" ige német megfelelője a "lagern" és ebből ered a sörtípus elnevezése is.A lager típusú sörök általában Belgiumból és a kolostorokból erednek.

Ale:

Az ale a lagernél sokkal régebbi és sokkal egyszerűbben előállítható sör .Az ale szó az óangol "alu" (ószász "alo") szóból származik.Ezek az első ale sörök spontán erjedtek,nem adtak hozzájuk komlót sem.Az erjedő sör tetején képződő habot gondosan lemerték,és azzal indították be a következő főzet erjedését.Így született meg a felsőerjesztésű ale.Az ale nem kizárólag angol sör,mivel eredetileg minden sör ale volt.Főzése nem igényel különösebb technikai hátteret,és a főzet a főzést követő pár napon belül fogyasztható.Az erjesztés szobahőmérsékleten zajlik és nincs szükség hűtésre sem.Az ale népszerű a mikro sörfőzdék,a házi serfőzők,és természetesen a britek körében. 

És akkor most boncolgassuk ezt a kettőt (lager és ale) alfajtáikra!

Alt (ale): Javasolt fogysztási hőmérséklet 6-8 Celsius fok

Az alt tulajdonképpen egy német ale,amely különösen Düsseldorf környékén népszerű,bár néhány kisebb sörfőzde Észak-Amerikában is készít altot.Az alt szó régit jelent,utalva ezzel a hagyományokra.Az altot 3-8 hétig éppen csak fagypont felett tartják.Általában bronz színű,bár néha előfordul,hogy világosabb,aranysárga színe van.Leginkább friss,de malátás sör,amely ízében hordozza a pörkölés és pirítás zamatát,enyhén kesernyés komlóra emlékeztető mellékízzel.

 

Apátsági sör (ale): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 12-18 Celsius fok

Az apátsági sör szorosan kapcsolódik a trappista szerzetesrendhez,de nem használhatja ezt a nevet.Akár a sajt,a sör is a szerzetesek kolostorából származik,bár néhány mai sör licensz alapján máshol főznek.A mai sörök többségének már semmilyen kapcsolata nincs a hajdani szerzetesrendi hagyományokkal.

 

 Alkoholmentes: Javasolt fogyasztási hőmérséklet 4-6 Celsius fok

Az első, evidens, ám kicsit brutális módszer az, hogy felfőzik a sört, és mivel az alkohol előbb távozik, mint a víz, így elérjük a kívánt eredményt. Vákuumban elég negyvenkét fokra hevíteni és az alkohol már el is párolog belőle.Szintén durva beavatkozásnak tűnik a szeparáció, amikor is a sört addig centrifugálják, amíg a víznél kisebb alkoholmolekulák ki nem pörögnek a félig áteresztő membránon. A baj csak azzal van, hogy vannak az alkoholnál is kisebb molekulák, és azok adták volna a sör ízét.Érdekes eljárás a reverz ozmózis, melynek során a kész sört alkoholt nem tartalmazó folyadékkal keverik, egészen addig, amíg az alkoholszázalék el nem éri a kívánt alacsony értéket. A legolcsóbb és legrafináltabb eljárás a leállított erjedés módszere. A darált malátát tartalmazó cefrét általános esetben fokozatosan melegítik fel először 62, majd 75 fokra, hogy különféle cukrok – béta-amiláz és alfa-amiláz - oldódjanak ki a malátából. Ezek közül némelyiket megerjeszti az élesztő, másokat meg nem – az benne marad a sörben, az adja édességét. Az alkoholmentes sör alapjául szolgáló cefre főzésekor kihagyják azt a hőmérsékleti lépcsőt, mely az alkohollá bontható cukrokat bontja ki a keményítőből, így az élesztőnek nem lesz sok élesztenivalója, és utána még hűtéssel le is állítják az erjedést. 

Amerikai ale (ale): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 10-15 Celsius fok

Az amerikai ale több szempontból is különbözik az angol ale-től.Az amerikai ale sörök sokkal aromadúsabbak és színük az egész világostól a bronzszínűig terjedhet.Az amerikaiak az ale kifejezést az erősebb sörökre használják,míg a sör szóval az 5%-nál kisebb alkoholtartalmú italokra utalnak.

Amerikai lager (lager): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 4-8 Celsius fok

 Az amerikai lager igazi könnyű sör,amit kukoricával vagy rizzsel főznek,és szinte teljesen mellőzi a komló kesernyés ízét.Az egyik legnagyobb erénye a könnyedsége.Ezáltal nagyobb mennyiségben is fogysztható.Alkoholtartalmuk 5% feletti.

Amerikai malátapárlat (lager): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 6-10 Celsius fok   

Az 5%-nál magasabb alkoholtartalmú (a tényleges határérték államonként változhat) italokat tilos sörnek nevezik az USA-ban.Az ennél magasabb alkoholtartalmú főzeteket itt malátapárlatoknak ("malt liquor") hívják.Ezáltal az importált Dortmunder sört malátapárlatként kell értékesíteni,de a legtöbb importált sörmárka nyugodtan nevezhető sörnek.

Árpabor (ale):  Javasolt fogyasztás hőmérséklet 12-18 Celsius fok

 Bár ennek az italnak semmi köze a borhoz,a britek mégis "barley wine"-nak,azaz árpabornak nevezik az árpával főzött söröket.A belga sörfőzők hasonlóképpen gerstewijnnek hívják a legerősebb ale-t.Ezek alkoholfokukban tényleg közel állnak a borhoz,és érlelési idejük is hosszú.Ezen sörök sokáig eltarthatók,egyesek akár 10 vagy 20 évig is elállnak!Alkoholfokuk 8-12% között van.   

Baksör (maláta lager):  Javasolt fogyasztási hőmérséklet 6-10 Celsius fok

Német eredetű alsóerjesztésű sör.Színe a fehértől egészen a sötétbarnáig terjedhet.Alkoholtartalma általában 6-8% között mozoghat.A baksör mindig malátás,enyhe komló ízzel.Többféle baksör létezik,mint pl. nyári,őszi,májusi,dupla vagy téli baksör.

Bécsi stílusú sör: Javasolt fogyasztási hőmérséklet 6-8 Celsius fok

Lásd:Märzen

Belga ale: Javasolt fogyasztási hőmérséklet 6-12 Celsius fok

A belga ale az angol világos ale megfelelője.Aranysárga színű,felsőerjesztésű sör.Nagyon népszerű Belgium és Hollandia területén.Zamatos,édes.A komló egyértelműen jelen van az ízében,de nem dominál.

Belga búzasör (ale): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 4-6 Celsius fok

A belga búzasör,vagy más néven witbier (fehér sör) alapvetően különbözik a német búzasörtől.Ezt 40-60% malátázatlan búza,malátázott árpa és időnként egy kevés zab felhasználásával készítik.Adnak hozzá még komlót,küraszó narancshéjat és fűszereket,többek között koriandert.Legtöbb fajtája szűretlen és nincs pasztőrizálva,ezért élénk,zavaros sörök.Könnyed aromájuk van,testesek és nagyon frissek.Általában hidegen szolgálják fel.

Biére de garde (ale): Javasolt fogyasztási hőmérséklet 12-15 Celsius fok

A különleges belga sörök észak-franciaországi megfelelője.Ezt a típusú sört többféleképpen készítik,jobban vagy kevésbé erjesztő élesztővel magas hőmérsékleten.Mind a tárolás,mind az érlelés módja különböző.Valaki melegben,mások pedig hideg körülmények között érlelik a sört.Legtöbbjükhöz cukrot adnak,hogy a palackban folytatódjon az erjedés.Az alapíz édes és malátás.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 5
Heti: 7
Havi: 15
Össz.: 33 962

Látogatottság növelés
Oldal: Sörtípusok
Amit a sörről tudni lehet és tudni kell! - © 2008 - 2025 - ser.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »