Amit a sörről tudni lehet és tudni kell!

Itt minden megtalálható,amit a sörről tudni lehet,eredete,készítése,fajtái és még sok érdekes dolog!

Házi sőrfőzde:

Ide mindenki bele tartozik,aki otthon főzi a sört saját edényeivel és saját fogyasztásra!Ezek a sörfőzdék nem értékesítik a terméküket,hanem családban és baráti körben fogyasztják azt.A legtöbb házi sörfőzde ale típusú sört készít,mivel a sörcefre hűtése és a frissen főzött sör alacsony hőmérsékleten tárolása meglehetősen nehéz feladat egy háztartásban!Már minimális ráfordítással is beszerezhetők olyan berendezések,amikkel otthon is kedvünkre készíthetjük kedvenc italunkat.Általában a legtöbb mikro sörfőzde is házi sörfőzőként kezdte.A házi sörfőzdék általában mintegy 10 liter sört készítenek alkalmanként.

 Kocsmai serfőző:

Az utóbbi időben egyre inkább elszaporodtak az olyan sörfőzdék,amik csak néhány kocsmát látnak el termékükkel,akárcsak a régi időkben,amikor a kocsmáros saját maga főzte a sört a vendégeinek.Olykor az ilyen kocsmai serfőzők maguk is egy hálózat tagjai,de legtöbbször függetlenek,akik az ügyfeleik saját üvegeibe palackozzák a sörüket.Frissebb sört sehol nem kap az ember,mint ezeken a helyeken.

Mikro sörfőzde:

 A mikro sörfőzdék gyakran hintáznak a kereskedelmi vállalkozás és a hobbi között.Ha egy házi sörfőző újra elő tudja állítani az egyik jobban sikerült sörét,valamint a sör főzéséhez való kellékek kikerülnek a konyháról és apajtából,és megkezdi a felesleges sör értékesítését,akkor már mikro sörfőzdéről beszélünk.A XIX. században a legtöbb sör ilyen kis kapacitású főzdékből került ki,ahol a tulajdonos helyben adta el a friss nedűt.Az ipari forradalom hatására és a könnyű ale megjelenésével a termelés növelése létfontosságúvá vált.A munkások hada a lehető legtöbb sört akarta elfogyasztani a lehető legkevesebb pénzért.S mivel a munkások zöme nem helybéli volt,a sör helyi jellege nem volt fontos,és egyre több kis sörfőzde esett áldozatul a nagyobb konszernek terjeszkedésének.Napjainkban a kis sörfőzdék megtalálták helyüket a piacon,méghozzá úgy,hogy mást kínálnak,mint a nagyok.Gyakran múltbéli hagyományokhoz nyúlnak vissza.Egy mikro sörfőzde évente 50.000-1.000.000 liter sört készít,elsősorban ale típusút és csak elvétve akad olyan,amely megpróbálkozik a lager sörök készítésével.

Regionális sörfőzde:

Nehéz meghúzni  ahatárvonalat a regionális sörfőzde és a nagy országos sörfőzdék között.Természetesen az adott ország mérete nagyban meghatározza,hogy mi számít regionálisnak vagy országosnak.Az országos kiszállítás elég egyszerű hazánkban,de teljesen más az USA-ban vagy éppen Kínában.A regionális sörfőzdék régen a sörfőzdék nagy hányadát alkották,de az utóbbi ötven évben piaci jelenlétük egyre csökkent,köszönhetően annak,hogy ugyanazon a piacon tevékenykednek,mint a "nagyok",akik egyre csak nőttek a különböző összeolvadások és felvásárlások következtében.A nagyságból adódó termelékenységi előnyüket kihasználva a nagyüzemek alacsonyan tudták tartani áraikat,így magukhoz kötötték a kocsmákat és a különböző vendéglátóipari egységeket.A regionális sörfőzdék a világon általában mindenütt arra a sorsra jutnak,hogy egy nagyobb sörfőzde felvásárolja őket.

Hatalmas sörgyárak:

A nagy mennyiségű sört előállító sörgyárak az ipari forradalom idején jöttek létre.A technikailag bonyolultabb eljárással előállított pilseni vagy lager típusú sörök előállítása komolyabb gazdasági hátteret igényelt.A műszaki fejlesztések lehetővé tették,hogy egy időben nagy mennyiségű sör készüljön.Természetesen a beruházásokhoz komoly tőke kellett,és az elegendő tőke megszerzésének egyik módszere a társulás, vagy a többi sörfőzde bekebelezése volt.A kisebb sörfőzdéket,akik nem tudták felvenni a tempót,felvásárolták a nagyok.Ezáltal a nagyok egyre erősebbek lettek és elég erősnek bizonyultak ahhoz,hogy kilépjenek a nemzetközi piacra is.Valószínű,hogy nemsokára a világ összes sörét mindössze néhány óriási sörfőzdekonszern fogja előállítani.A tömegpiacokon kívül azonban léteznek kisebb piacok is a különleges söröket előállító kicsik számára,de fennáll annak a veszéje,hogy ide is betörnek az óriások saját különleges söreikkel,amelyekre eddig nem fektettek nagyobb hangsúlyt.Ha a különleges sörök gyártói túlzottan ismertté válnak a nagypiacon,a konszernek reagálni fognak vagy úgy,hogy hasonló termékeket dobnak piacra,vagy egyszerűen kivásárolják magát a specialistát.Hogy mi fog történni ezen a területen,az nagyban függ magától a fogyasztótól,de mint tudjuk,az átlagos fogyasztót könnyű befolyásolni,és a tömegek kritikai érzéke is hagy némi kívánni valót maga után.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 4
Heti: 8
Havi: 19
Össz.: 33 582

Látogatottság növelés
Oldal: Sőrfőzdék fajtái
Amit a sörről tudni lehet és tudni kell! - © 2008 - 2025 - ser.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »